Συντήρηση ανελκυστήρα. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται και πως πρέπει να πληρώνεται;

By k24

sintirisi-anelkistiraΗ συντήρηση του ανελκυστήρα είναι ένα από τα πιο βασικά και πάγια έξοδα κάθε πολυκατοικίας. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της αμοιβής των συντηρητών των ανελκυστήρων. Τι ακριβώς ισχύει όμως;

Στη νομοθεσία (φεκ 2604 β/2008) υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για τον υποχρεωτικό αριθμό συντηρήσεων για κάθε κτίριο. Συγκεκριμένα για τις πολυκατοικίες αναφέρει:

Κάθε ανελκυστήρας εγκατεστημένος σε πολυκατοικία (ανεξαρτήτων ορόφων) θα πρέπει να συντηρείται κάθε 45 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα έτος θα πρέπει να γίνονται περίπου 8 με 9 συντηρήσεις.

Μέχρι εδώ όλα είναι απλά και κατανοητά. Το μπέρδεμα ξεκινάει όταν ο ένοικοι ή οι διαχειριστές των πολυκατοικιών περιμένουν ότι εφόσον η συντήρηση γίνεται 8 φορές τον χρόνο τόσες πρέπει να πληρώνεται και η αμοιβή του συντηρητή. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον εξής λόγο:

Κατά την εγκατάσταση του ανελκυστήρα υπογράφεται μεταξύ του εργολάβου και του συντηρητή ένα συμφωνητικό ετήσιας συντήρησης και υποστήριξης. Στο συμφωνητικό αυτό (το οποίο αποδέχονται οι ιδιοκτήτες -μέσω συμβολαίου- κατά την αγορά του διαμερίσματος) ορίζεται η αμοιβή για όλο τον χρόνο και δεν γίνεται καμμία αναφορά στον αριθμό των συντηρήσεων. Στη υποστήριξη αυτή συμπεριλαμβάνεται η επιδιόρθωση βλαβών χωρίς επιπλέον χρέωση εκτός αν πρέπει να αγοραστούν επιπλέον ανταλλακτικά. Μάλιστα στο ίδιο ΦΕΚ στο άρθρο 4 παράγραφος 7 αναφέρεται: «Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή ο νόμιμος εκπρόσωπός τους δύναται να συμφωνήσει με τον εκάστοτε υπεύθυνο συντηρητή να γίνονται περισσότερες επισκέψεις ετησίως από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4, παράγραφος 4 και να παρέχονται ιδιαίτερες υπηρεσίες (βλάβες, επισκευές, ανταλλακτικά).»

Άρα, όπως προκύπτει από τα παραπάνω η αμοιβή του συντηρητή ανελκυστήρα είναι ετήσια και ανεξάρτητη από τον αριθμό των συντηρήσεων.

Comments: 2

  1. Γιαννης says:

    Σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση, προκειμένου να βάλουν πετρέλαιο, πρέπει πρώτα να γίνει συνέλευση ή δεν ειναι απαραίτητο .Aν είναι απαραίτητο και δεν γίνει τι μπορούμε να κάνουμε?

  2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ says:

    πολλές φορές συνελεύεσεις ονομάζουμε τις τηλεφωνικές ενημερώσεις μεταξύ ενοικων και ιδιοκτητων.Δεν παίρνουμε και παρουσίες σαν να είμαστε στη βουλή.Έλεος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*