80 λεπτά/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης σε όσους λαμβάνουν επίδομα

By k24
επίδομα θέρμανση

πετρέλαιο θέρμανσης

Οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο υπήρξε το μέτρο της εναρμόνισης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης που υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Στην επίσημη αυτή παραδοχή προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, μέσω διευκρινιστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη μείωση του ΕΦΚ σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα με αυτήν, για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ το λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ το λίτρο ή 23,4% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ το λίτρο). Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ το λίτρο από τα 1,259 ευρώ το λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τα συναρμόδια υπουργεία θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ώστε να εξασφαλιστεί «ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Περιορισμένη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η συμβολή του μέτρου της εξίσωσης των ΕΦΚ και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος. Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει πέρυσι στη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ το λίτρο). Το επίδομα που χορηγήθηκε πέρυσι ανήλθε στα 175 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, συνέβαλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Απριλίου 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.

Στο μεταξύ και ενόψει της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών και τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η έξαρση του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, συνεδρίασε προχθές η Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση των υποχρεώσεων ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των συστημάτων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων. Από την ανακοίνωση γίνεται σαφής η έλλειψη της ετοιμότητας της Πολιτείας στην εφαρμογή του μέτρου που σχεδιάστηκε εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η διυπουργική αποφάσισε τη συνέχιση της διενέργειας ελέγχων απ? όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τη συμμόρφωση των πρατηρίων με την υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος εισροών – εκροών και την αποστολή στοιχείων στο κέντρο λήψης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Αποφασίστηκε επίσης να ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα του κέντρου λήψης σημάτων της ΓΓΠΣ με το σύστημα προσδιορισμού θέσης των πλοίων, για τη συλλογή στοιχείων από τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων, καθώς και να προχωρήσει η εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στα ιδιωτικά πρατήρια των επιχειρήσεων που διαθέτουν ιδιόκτητο στόλο. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών αναμένεται να δώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Τσαβδάρης.

πηγή:  http://www.kathimerini.gr/783215/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/80-leptalitro-to-petrelaio-8ermanshs-se-osoys-lamvanoyn-epidoma

Comments: 2

 1. ΙΩΑΝΝΗΣ says:

  Κύριοι,

  Είμαι ενοικιαστής ενός διαμερίσματος 93 τ.μ και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με τον διαχειριστή :
  Από πέρσι που άκουσα για το επίδομα θέρμανσης και διαβάζοντας τα κριτήρια διαπίστωσα ότι μπορώ να υποβάλω αίτηση και να το πάρω.
  Κατόπιν διάβασα ότι χρειάζεται το ΑΦΜ του διαχειριστή και έτσι τον ενημέρωσα για την διαδικασία.
  Ο Κύριος Διαχειριστής από την πλευρά του θεώρησε ότι είναι κάτι προσωπικό του και δεν θα πρέπει να με βοηθήσει παρόλο που προσπάθησα να του εξηγήσω ότι δεν είναι για δική μου χρήση.
  Αποφάσισα να μην δώσω συνέχεια και έτσι δεν έκανα την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης που ενημερωτικά ο διαχειριστής του προηγούμενο χειμώνα και για το διάστημα Οκτώβριος 2013-Φεβρουάριος 2014 αγόρασε σύμφωνα με τα κοινόχρηστα 1800 λίτρα πετρέλαιο.
  Φέτος που αποφάσισα να ενημερώσω τον διαχειριστή ότι δεν επιθυμώ να έχω θέρμανση αλλά να συμμετέχω στην δαπάνη που μου αντιστοιχεί σύμφωνα με το καταστατικό της πολυκατοικίας (30%) μου ανάφερε πως δεν γίνεται και θα πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω όλο το ποσό που μου αντιστοιχεί(παρέλειψα να αναφέρω ότι το διαμέρισμα δεν έχει επαρκή σώματα για να αποδίδουν ζέστη και έτσι θα χρησιμοποιήσω μια συσκευή θέρμανσης με κηροζίνη για να γλυτώσω κάποια λεφτά).
  Καταλήξαμε να έχουμε μια έντονη διαμάχη με αποτέλεσμα να μην μπορώ να προχωρήσω στην αίτηση για το επίδομα θέρμανσης μέχρι τώρα.
  Θα παρακαλούσα εάν κάποιος έχει κάποιο τρόπο για να με βοηθήσει είμαι εδώ να τον ακούσω.
  Ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση,
  Ιωάννης

 2. k24 says:

  Καλησπέρα σας,

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να δώσει το ΑΦΜ του, οπότε το προφανές είναι να κινηθείτε νομικά. Επειδή όμως λογικά κανείς δεν θέλει να μπλέξει σε τέτοιες διαδικασίες η πιό απλή λύση που μπορούμε να προτείνουμε είναι ζητήσετε να μπεί το πετρέλαιο στο δικό σας ΑΦΜ ώστε να μπορέσετε να κάνετε εσείς ο ίδιος την διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης.

  Με εκτίμηση
  koinoxrista24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*